Santana de Hypo-allergene appel

De uitkomst voor mensen met milde appelallergie
Hij lijkt uiterlijk sterk op de oer-Hollandse Elstar en ook de frisse smaak doet vertrouwd aan. Geen wonder, want onderzoekers van Wageningen UR ontwikkelden het appelras Santana uit een kruising met onder andere de Elstar. Al snel werd duidelijk dat mensen met een lichte appelallergie deze Santana kunnen eten zonder er last van te hebben.

350.000 Nederlanders zijn allergisch voor appels

Naar schatting 350.000 Nederlanders zijn allergisch voor appels. Eén hapje van de vrucht kan leiden tot klachten als een geïrriteerde mond, een loopneus, tranende ogen of - in ernstiger gevallen - zwellingen in het gezicht, een sterk opgezette keel en benauwdheid. Het vervelende is dat de boosdoener voor de meeste Nederlanders met een appelallergie, het eiwittype mal d1, in vrijwel elke appel zit. 

Het goede nieuws is dat het Mal d1-eiwit niet in elk appeltje zit. Een voorbeeld van een veilige appel is de Santana, een appelras dat is ontwikkeld door onderzoekers van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR. Onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen wees uit dat de Santana door 75 procent van de Nederlanders met een milde appelallergie zonder risico gegeten kan worden.

Gecontroleerde omstandigheden

Stichting VoedselAllergie, de organisatie die de belangen van mensen met voedselallergie behartigt, was blij met deze doorbraak. Maar ze stelden wel een voorwaarde aan de marktintroductie, vertelt voorzitter Erna Botjes. “Zo wilden we dat de appel onder gecontroleerde omstandigheden zou worden geteeld, bewaard getransporteerd. Mensen met appelallergie moeten er zeker van zijn dat ze een Santana in handen hebben en niet bijvoorbeeld een Elstar.” 

Die gesloten keten kwam er, dankzij goede samenwerking tussen Stichting VoedselAllergie, de telers, de supermarkten en Wageningen UR. Bijkomend voordeel is dat de Santana resistent is schurft en ongevoelig is voor de appelluis, waardoor telers minder bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken. Het grootste deel van de Santana-oogst is zelfs biologisch geteeld. 

Contact

Powered by FiloLabs